DIY formstøpte ørepropper

  • av Snikkeren

Grunnlag

I august 2011 kjøpte jeg meg DIY-formstøpte ørepropper. Disse har jeg brukt helt til denne sesongen. Og da kjøpte jeg liksågodt nye DIY (do it yourself, eller gjør det selv) ørepropper. Øreproppene kan bestilles hos www.diyearplugsonline.com, og du må regne med ca en uke før de ligger i postkassen.

Hvorfor ørepropper?

Her har jeg byttet ut originalpotten med en slip-on, og attpåtil kjører jeg uten dB-killer i. Hvorfor i allverden skulle jeg da bruke ørepropper. Jeg har jo selv valgt å få KTM’en til å bråke mer.

Jeg er glad i hørselen min, og vil helst beholde den så lenge som mulig. Det er ikke motorlyden som tar knekken på hørselen, men den konstante vindsusen. Har du noen gang kjørt en hel dag uten ørepropper? Merker du at du er sliten i hodet etter en lang dag i salen? Er konsentrasjonen kanskje ikke helt på topp? En stor del av det kan nok skyldes vindstøyen. Derfor kjører jeg (nesten) alltid med ørepropper.

Hvordan gjør man det?

DIYearplugs. NB. Snoren følger ikke med når man bestiller.

DIYearplugs. NB. Snoren følger ikke med når man bestiller.

I pakken er det 2 forskjellige masser. En hvit og en i den fargen du valgte når du bestilte.

Før man begynner, bør man vaske ørene godt, for du vil vel ikke ha ørevoks ferdig innblandet i de nye øreproppene dine.

Så tar du 2 like deler av hver masse. Jeg brukte litt mindre enn en liten klinkekule av hver masse til hvert øre. Og da hadde jeg nok til å lage 3 sett med ørepropper. Dette vil nok variere litt etter størrelsen på øret ditt.

Bland sammen 1 del hvit masse og en del farget masse til den blandete massen har en jevn farge. Dette tar ca 15-30 sekunder.

Riktig.

Riktig.

Feil

Feil

Når massen er ferdig blandet, putter du den inn i øret. Prøv å få den til å dekke så godt som mulig i hele rommet ved øregangen. Hvis man ikke fyller ut hele rommet, så vil ikke øreproppene tette skikkelig, og dermed ikke dempe lyden slik den skal.

Så venter man 15 minutter på at massen skal stivne. Du vil høre det knitrer og spraker, samt kiler litt, mens massen stivner. Dette er helt normalt, og ikke noe å bekymre seg over. Når massen er stivnet, tar man ut proppene.

Nå har du ørepropper som passer perfekt til ditt øre. Men du er ikke ferdig enda. Vi skal jo ha hjelm på oss, og da er det viktig at ikke noe av proppen stikker utenfor øret. Jeg brukte en skarp kniv til å beskjære proppene. Så var det på med hjelmen for å kjenne etter om det var noen steder det ble ekstra press.

Ferdig beskjærte propper.

Ferdig beskjærte propper.

Det er godt mulig du ikke merker hvor det blir ekstra press før du har kjørt en stund med proppene. Jeg har skjært litt til av proppene mine etter noen timer i salen, og nå kan jeg kjøre en hel dag uten å merke noe ubehag med proppene.

Lydreduksjon?

Øreproppene demper definitivt lyden. Jeg blir ikke sliten i hodet/ørene etter mange timer på veien. Hvor mye de demper har jeg ikke noe tall på, men de demper godt nok til at vindstøy ikke er et plagsomt moment lenger. Jeg vil si de kan sammenlignes med sånne skumpropper man får på konserter.

Hva med intercom?

Jeg bruker Cardo Scala Rider G9 med originale høyttalere på, og kan fint høre både musikk og snakke i telefonen selv med øreproppene i. Jeg må riktignok skru lyden på G9’en helt opp, men lyden høres klart og tydelig.

Det jeg dog har litt problemer med, det er å høre hva folk sier til meg når jeg stopper. Da tenker jeg ikke på i intercom’en, men hvis noen snakker til meg. Da må jeg av med hjelmen for å høre hva de sier. Men dette tyder kanskje på at proppene gjør jobben sin?

Reingjøring

Jeg vasker øreproppene med jevne mellomrom. Da tar jeg litt mild håndsåpe og gnikker med fingrene mine. De kan være litt vanskelig å få helt reine, da det er pittesmå porer i de, men med litt gnikking så går det.

Konklusjon

Slik ser de ferdige øreproppene ut

Slik ser de ferdige øreproppene ut

Disse øreproppene koster (eller kostet med den kursen som var da jeg kjøpte) ca 170 kr. Jeg hadde de i 4 sesonger før jeg kjøpte nye av samme type. Dette tyder jo på at jeg er fornøyd med de, og det stemmer. Til 170 kr tror jeg du skal leite lenge etter bedre ørepropper enn dette. Jeg tror på ingen måte at de kan sammenlignes med profesjonelle formstøpte ørepropper, men da snakker vi også en pris som er 10 ganger høyere.

Vil jeg anbefale disse proppene? Helt klart. Løp og kjøp hvis du ikke har formstøpte ørepropper fra før. Det er mye mer behagelig å kjøre med formstøpte ørepropper enn alle de andre proppene jeg har prøvd.

Pluss

  • Behagelige
  • Demper lyden godt
  • Rimelige

Minus

  • Lett å miste, som alle ørepropper er
  • Litt knot å få de helt reine

Kommentarer

Kommentarer