Shoei Neotec – Mine erfaringer

  • av Snikkeren

Grunnlag

Jeg kjøpte Shoei Neotec hjelmen i juni i fjor, og har fått testet den i all slags vær. Jeg har prøvd den på alt fra nakensykkel (KTM 1290 Super Duke) til sykler med god vindskjerming som den jeg har i dag. Jeg har testet den ved normal kjøring, og i høyere hastigheter.

Førsteinntrykk

Når man velger hjelm, er det viktig at hjelmen passer din hodeform. Den skal sitte tight, men ikke presse mer noen plasser enn andre. Å finne den perfekte passform kan være en utfordring. Men da jeg prøvde Shoei Neotec var det som om hjelmen var laget for mitt hode. Den satt tight over alt, uten at det var noe ekstra press noen plass.

Opplevd kvalitet var også helt på topp. Den var behagelig å ha på, og solvisiret var enkelt å betjene. Det var ikke noe slark i åpningsmekanismen, noe som gjør at man føler at det er en trygg patent på den.

Funksjoner

Shoei Neotec med innebygd solvisir

Shoei Neotec med innebygd solvisir

Dette er som nevnt en åpningshjelm, og den åpnes enkelt med en hånd. Det er innebygget solvisir i hjelmen, som betjenes ved en skyvebryter på venstre side av hjelmen. Når man skyver oppover går solvisiret ned, og når man drar bryteren ned går solvisiret opp. Dette tok litt tid å bli vant til, men nå går det helt automatisk.

Det er lufteventil på hakepartiet, i toppen av hjelmen, samt en utluftingsventil på toppen bak.

Hjelmen blir også levert med PinLock innervisir. Dette er et visir som ligger på innsiden av visiret, og danner en luftlomme mellom innervisiret og selve visiret. Dette gjør at det ikke dugger der PinLock-visiret er.

Hjelmen festes med hurtigspenne.

På veien

Shoei Neotec hjelmen er behagelig å kjøre med. Til tross for at den veier 1816 gram (med Scala Rider G9 montert), så kan man kjøre time etter time uten å bli sliten i nakken. Aerodynamikken er veldig bra på, og det er ikke noe tendenser til turbulens i hjelmen. Det skal nevnes at hvis man kjører nakensykkel i høye hastigheter blir hjelmen presset bakover så du smiler enten du vil eller ikke. Men da snakker vi om hastigheter som ligger på det dobbelte av fartsgrensene på landevei, og da vil vel enhver hjelm bli presset bakover. Heldigvis blir den ikke løftet oppover slik som Arai Condor hjelmen jeg hadde.

Solvisiret er genialt når man skal inn og ut av tuneller. Jeg kjører gjerne med solvisiret nede selv om det er overskyet. Da er det bare å vippe opp solvisiret i det man kjører inn i tunellen, så slipper man å gå noen sekunder uten å se noe.

Solvisiret kunne dog vært en smule mørkere. Det hjelper godt mot indirekte lys, men får man solem «midt i fleisen», så må man vippe hodet ned for å la kanten på hjelmen skygge for solen.

På andre hjelmer jeg har hatt, har jeg opplevd at det kan dryppe litt vann inn når det regner. Det er ikke tilfelle på Shoei Neotec. Visiret tetter godt inntil pakningen.

Støynivå

2015-10-06 20.57.05

Shoei Neotec åpningshjelm

Jeg bruker nesten alltid ørepropper når jeg er ute og kjører. Lydnivået i de beste hjelmene på markedet ligger jo på 80 dB+, så jeg vil anbefale å bruke ørepropper selv om hjelmen føles stille.

Men på små turer, sånn som til og fra jobb, dropper jeg øreproppene. Støynivået er absolutt til å leve med. Denne hjelmen er kjent for å være av de mest støysvake åpningshjelmene, og jeg har ingen grunn til å betvile dette. Selv om jeg kjører med ørepropper, så merker jeg at jeg er mye mindre «sliten i ørene» etter en lang dag i salen nå, enn med noen av de andre hjelmene jeg har hatt.

Lufting

Luftingen i hjelmen er meget god. Luftingen på toppen av hjelmen kan justeres i 3 trinn, og man kjenner godt at det kjøler ned hodet. Spesielt når man også åpner utluftsventilen bak.

Jeg har en tendens i å lukke ventilen på hakepartiet når jeg tar på meg hjelmen. Da jeg kjørte TDM 900 kunne det gå en stund før jeg merket det, da det likevel gikk greit å puste. Men på KTM 1290 Super Adventure’en merker jeg det ganske fort, da vindbeskyttelsen er vesentlig bedre på KTM’en enn på TDM’en, så jeg må ha hakeventilen åpen hele tiden.

På nakensykkel kan det bli litt for mye luft opp mot nesen når hakeventilen er åpen. Ihvertfall hvis hastigheten er høy. Men da er det heller ikke behov for å ha den åpen, da det likevel kommer nok luft inn i hjelmen.

Kvalitet

Jeg har nå hatt hjelmen i litt over en sesong, og hjelmen føles fremdeles helt ny ut. Åpningsmekanismen er fremdeles like tight, og solvisiret glir like lett opp og ned. Visiret er fremdeles klart og tydelig, og holder nok minst et par sesonger til før det må byttes. Men dette skulle bare mangle på en hjelm til 5000 kr.

Det dugger godt inne i hjelmen.

Det dugger godt inne i hjelmen.

PinLock visiret har en liten glippe, som gjør at det kan dugge litt i nedkant. Uansett hvordan jeg justerer det, så vil ikke det tette hele veien rundt. Men jeg har ikke opplevd at det har dugget så mye at det hindrer sikten. Selv ikke da jeg pustet og peste på det verste ved banekjøring.

Konklusjon

Dette er en kvalitetshjelm som jeg kan anbefale. Den er støysvak, enkel å betjene, og luftingen i hjelmen er god. PinLock visiret kunne vært bedre passform på, men det kan jo være jeg har fått et dårlig eksemplar her, så det ville jeg sjekket ekstra ved kjøp. Pass på at PinLock’en tetter rundt hele veien.

Pluss

  • Støysvak
  • Aerdodynamikken
  • Luftingen
  • Kvalitetsfølelsen

Minus

  • PinLock’en tetter ikke hele veien rundt
  • Den er ikke billig

Lurer du på noe angående Shoei Neotec hjelmen? Legg igjen en kommentar under, så skal jeg svare så godt jeg kan.

 

 

 

Kommentarer

Kommentarer