Palmer Products brakett for justering av vindskjerm

Grunnlag

I begynnelsen av 2014 sesongen monterte jeg braketter fra Palmer Products som gjør det mulig å justere vindskjermen. Disse kjørte jeg med hele sesongen, og frem til jeg solgte Yamaha TDM 900’en i juni 2015.

Hvorfor?

Yamaha TDM 900 med originalskjerm

Yamaha TDM 900 med originalskjerm

Om en vindskjerm passer for akkurat deg kommer an på mange faktorer. Høyde, lengde på armer, sittestilling, avstand fra skjerm til fører, osv. Derfor er det sjeldent den originale vindskjermen gjør den jobben den skal for akkurat deg. Dette var tilfelle for meg på Yamaha TDM 900’en. Det var en god del turbulens, som da gjorde det litt plagsomt over tid. Småturer var ikke noe problem, men etter en lang dag i salen kunne jeg kjenne det i nakken.

Jeg leste meg opp og ned på mulige løsninger. Jeg kom over alt fra å flytte speilene, til å fjerne vindskjermen helt. Men så leste jeg om disse brakettene fra Palmer Products.

Palmer Products

Palmer Products er ikke noe stort selskap. Dette er snakk om noen MC-entusiaster i England, som har satset på å lage braketter til forskjellige motorsykler. Disse brakettene monteres mellom original vindskjerm, og kåpen på sykkelen. Man bruker altså vindskjermen som er på sykkelen fra før, men har da mulighet til å justere både høyde og vinkel på den.

Montering:

Monteringen av brakettene er veldig enkel. Man skrur bare av den originale vindskjermen, og skrur på brakettene. Så skrur man vindskjermen på brakettene. Det kan være lurt å ikke tighte alt skikkelig til før man har fått linet opp alt sammen, ellers kan det bli litt knot for å få alt til å passe.

Jeg bestilte meg også et stålrør til å montere mobil/GPS på. Dette gjør også at brakettene blir litt mer stødige.

Her kan dere se noen bilder av hvordan noen av justeringsmulighetene er:

[metaslider id=507]

Forbedring

Etter jeg monterte disse brakettene ble det en markant forbedring på turbulensen. Det er mange justeringsmuligheter på disse, så sannsynligheten for at man finner en innstilling som passer er stor.

Jeg tror at litt av grunnen til at det virker, er at man får en åpning mellom vindskjerm og kåper. Dette gjør at noe luft slippes gjennom der, og man får ikke den turbulensen om havner bak vindskjermen. En smule mer vind på kroppen får man, men det blir reinere fartsvind.

Helt turbulensfritt ble det dog ikke. I høyere hastigheter var det fremdeles litt turbulens. Men da snakker vi om hastigheter man normalt sett ikke blir liggende alt for lenge i. Ihvertfall ikke her i Norge.

Mobil/GPS

iPhone 5 montert

iPhone 5 montert

Jeg kjøpte meg et vanntett cover til iPhonen min som jeg monterte på stålrøret. Tanken var å bruke denne som GPS. Problemet var bare at det var umulig å se hva som var på skjermen når man kjørte. Det vibrerer rett og slett alt for mye. Hvis jeg skulle klare å se skjermen, måtte jeg holde på mobilen, og da faller litt av vitsen bort. Kun i lavere hastigheter under 60 km/t var det mulig å lese skjermen.

Men det var likevel greit å ha mobilen montert der, så kunne jeg i det minste se hvem som ringte og vurdere om jeg skulle svare, eller ikke. 😛

Konklusjon

Det er ikke tvil om at det ble vesentlig mindre turbulens etter monteringen av Palmer Products brakettene, men den forsvant ikke helt. Som monteringspunkt for GPS er den bortimot ubrukelig, men jeg tror likevel jeg ville spandert på det stålrøret, for ellers har jeg en mustanke om at vindskjermen ville vibrert vesentlig mer.

Spørsmålet er om dette er noe jeg vil anbefale? Svaret må bli tja. Så lenge man vet at det kun er for å forbedre tubulensen, så kan jeg anbefale de. Men man bør være klar over at de ikke duger for montering av GPS/mobil.

Pluss

  • Enkel å montere
  • Reduserer turbulensen (ihvertfall for meg på TDM 900)
  • God kvalitet på brakettene

Minus

  • Vibrerer for mye til å montere mobil/GPS på
  • Fjerner ikke all turbulensen

Kommentarer

Kommentarer